ZAPÉKANÁ POHANKA SE ZELENINOU

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 808× | komentáře: 2, poslední: 28. 9. 2023
577177.jpgNa Šmajstrlově mlýně ve Frenštátu pod Radhoštěm zavoněla zapečená pohanka se zeleninou – moderní a rychlý pokrm z této staré a zdraví prospěšné plodiny. číst dál

KOKOSOVÉ RIZOTO S OŘECHY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 410× | komentáře: 0
full-food-coconut-meat-and-shell.jpgSprávné italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže, která má specifické vlastnosti – je lepivá, musí se připravovat těsně před konzumací a to za průběžného míchání a dolévání tekutiny. S ořechy je vynikající nejen jako dezert, ale i jako vydatná snídaně, která vám zaručeně otevře úspěšný den. číst dál

ČOČKA NAKYSELO S BYLINKOVÝM SÁZENÝM VEJCEM

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 371× | komentáře: 0
recept610.jpgProstý bezmasý, přitom velmi dobrý a hodnotný pokrm, na který se pozapomíná. Je připravená se zeleninou, zahuštěnou nastrouhanou bramborou, hodí se tedy i pro bezlepkovou dietu. Dopřejme si navinulou čočku s voňavým vajíčkem v jarních bylinkách. číst dál

RÝŽE NA KARI S CIZRNOU, POLNÍČKEM A KLÍČKY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 357× | komentáře: 0
recept620.jpgAni trochu exotiky neuškodí. Naopak, toto jídlo je skvěle vyvážené – rýže, luštěnina, zelenina a klíčky plné startovacích enzymů! Dodá vám energii i vitaminy a navíc skvěle chutná. číst dál

KAŠE Z JÁHLOVÝCH VLOČEK

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 450× | komentáře: 0
recept645.jpgPokud otevřete nový den sobě i své rodině dobrou, vydatnou a dobře stravitelnou snídaní, nemůžete pro své zdraví, školní a pracovní úspěchy udělat nic lepšího! číst dál

HRACHOVÉ KARBENÁTKY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 402× | komentáře: 0
v-recept781.jpgHrachové karbenátky či karbanátky směle nahradí i ty masové. Hodnotná luštěnina zasytí, obsahuje hodně vlákniny a věřte, moc si pochutnáte. číst dál

ŠAFRÁNOVÉ RIZOTO S KREVETAMI

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 371× | komentáře: 0
v-recept836.jpgItalská dobrota od temperamentní a spontánní Moniky Absolonové vám bude zaručeně chutnat. Žádané konzistence docílíte pouze s použitím speciální rýže na italské rizoto, stálým mícháním a doléváním vína, vývaru a vody. číst dál

ŠORMAJZL

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 524× | komentáře: 0
v-recept908.jpgTrochu záhadný název, který má určitě kořeny v němčině, v sobě skrývá dobrotu v podobě uzeného masa s porcí směsi chutně okořeněných ječných krup a fazolí. číst dál

JEMNÝ CIZRNOVÝ KRÉM S RUKOLOVÝM ŽERVÉ

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 380× | komentáře: 0
v-recept911.jpgCizrna patří mezi velmi chutné luštěniny, objevující se nejčastěji v kuchyni středomořské, severoafrické i blízkého východu. Před kuchyňskou přípravou je třeba ji namáčet stejně jako hrách a fazole. Před další úpravou doporučujeme vodu, v níž se máčela, slít a vyměnit za čistou. Luštěniny fungují v našem trávicím ústrojí jako čisticí kartáč. Nejste-li zvyklí na jejich pravidelnou konzumaci, začínejte nejprve s malým množstvím a nekombinujte je s další vydatnou bílkovinou jako je vajíčko nebo maso. Špatně se pak tráví. číst dál

RISOTTO AI FUNGHI PORCINI

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 398× | komentáře: 0
v-recept985.jpgZde máme originální italské risotto, se vším všudy, jak má být. Nezbytné je použít správnou rýži! A není rýže jako rýže. Používejte jen tu, která je označena jako vhodná na risotto! Má jiný obsahu škrobu, je schopná absorbovat větší množství tekutiny, po uvaření má být lepkavá, avšak nerozvařená. Doporučujeme rýže odrůdy Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, Roma, Ribe, Baldo. U nás první dvě jmenované jsou určitě k dostání ve větších supermarketech. číst dál

STAŘENČINY FAZOLE

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 407× | komentáře: 0
v-recept1020.jpgRodinný moravský recept na stařenčiny fazole nám zaslal věrný divák Martin Prokop. Za což mu velmi děkujeme a zdravíme ho. Musíme potvrdit, že tento snadný pokrm je neuvěřitelně „jedlý“. Každé sousto vás nutí k dalšímu! Chuť fazolí v kombinaci se špekem a uzeninou, vše vydatně ochucené octem, je návyková. číst dál

OVESNÁ KAŠE S JABLKY

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 406× | komentáře: 0
v-recept1078.jpgLahodnou kaši můžete vařit každé ráno celé rodině. Můžete volit mezi pšeničnou, rýžovou, jáhlovou, vločkovou… Vždy je chutné doplnit kaše čerstvým i sušeným ovocem. Sušené ovoce doporučujeme předem namočit, stejně jako ovesné vločky. číst dál

SLÁVKY NA VÍNĚ

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 616× | komentáře: 0
recept252.jpgSnad proto, že máme moře trochu z ruky, nenazýváme mořské živočichy obyčejnou potravou, nýbrž darem. České ekvivalenty jejich latinských názvů jsou víc než roztomilé: slávky, hřebenatky, zaděnky neboli Venušiny mušle, srdcovky, břitky, dížovky, olihně, ústřice, chobotnice... číst dál

SÉPIOVÝ SALÁT

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 574× | komentáře: 0
recept253.jpgVýborný salát, ke kterému se nejlépe hodí aromatické a výrazné bílé víno číst dál

SAGANAKI MUŠLE

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 604× | komentáře: 0
28-554.jpgCitoslovce „mňam“ vystihuje libou chuť mušliček, lehce navinulých a pikantních, jejichž chuti se nebudete moci nabažit. číst dál