Šéfkuchař José Antonio Lora se může pyšnit vybranou kuchyní své restaurace. Vždyť si jeho kuchařské umění oblíbila i královská rodina a čas od času pro ni připravuje vybrané krmě. číst dál
Kombinace mušlí a šunky je pro našince velmi nezvyklá, ale můžeme vás ujistit, že je velmi, velmi chutná a tento recept je bezvadný typ pro lehké a rychlé slavnostní pohoštění. číst dál
Francisco Afan je šéfkuchařem vyhlášené córdobské restaurace Casa Pepe de la Judería a jeho recept na tůňáka s teplým zeleninovým salátem je ukázkou fúze mořské a vnitrozemní andaluské kuchyně. Francisco vpašoval mezi fazolky a aromatický fenykl i jemnou chuť hrušky – vše orestované na olivovém oleji s pár kapkami vinného octa je skutečně lahůdkové! číst dál
Candát je ryba dravá a patří mezi nejchutnější sladkovodní ryby. Zde opečená na voňavém másle a se zeleninou upravenou na způsob jihofrancouzský z oblasti Nice, inspirováno známým ratatouille (čti ratatuj), což je speciální druh zeleninového ragú obsahující především lilky (baklažány), cukety, rajčata. A také stejnojmenný animovaný film právě vysílaný v kinech – geniální krysák Remy tvrdí, že přece „vařit může každý“. Pokud jste neviděli, vřele doporučujeme – určitě se pobaví celá rodina. číst dál
Silvestrovské chuťovky komponované tak, aby si na své přišli vyznavači jednoduchých specialit i kulinářští kutilové a všichni si pochutnali. Pravda, lososová pěna patří k trochu pracnějším delikatesám. Ale výsledek, jak pro oko, tak pro chuť, stojí za drobet zvýšenou předsilvestrovskou námahu. Oslníte všechny přítomné! Jen upozorňujeme začátečníky kuchaře, aby si nezaměnili želatinu s želé, jak se mnohdy stává. Jen s želatinou docílíte žádané konzistence. číst dál
Gefilte fisch (plněná ryba) je tradiční jídlo připravované o šabatu. Ačkoliv překlad napovídá, že půjde o rybu plněnou, plnit ji nebudeme. Název si ponechala ze starých dob a dnes se připravuje mnohem jednodušším způsobem. Důležité je zmínit, že každé slavnostní jídlo židovské kuchyně musí obsahovat rybu. Tento velmi chutný pokrm z kapra tvoří v kombinaci se salátem z červené řepy jeden z chodů pestrého svátečního stolu. číst dál
Pro tento salát je vhodné použít minimálně dva druhy listového salátu, z nichž jeden by měl mít výraznější chuť, kterou v sobě nosí například rukola. Ta je výborná i v kombinaci s ledovým salátem. Nakonec i oči si musí přijít na své a kontrastní zelené na talíři vypadají nádherně. Sezamové semínko pak dotáhne salát k dokonalosti. číst dál
Jemný krém z lososa, avokáda a žervé, kterému decentně kontrastuje plátek citronu opečený na olivovém oleji a posypaný vanilkovým cukrem. K plátkům bagetky se podává efektní bylinkové máslo obalené v krustě z drcené hrubozrnné soli. číst dál
Křupavá krusta tradiční jamajské ryby pod sebou skrývá šťavnaté mořské rybí maso, které doplňuje velmi chutná, mírně navinulá a lehce pálivá zelenina, lahodící všem, kteří ji ochutnali. číst dál
... je jídlo velmi vybrané, a to díky delikátní rybě a s důvtipem připravené zelenině – sladkoslané karotce a lehce aromatickým a kořeněným žampionům. Opravdu, nemá to chybu... číst dál
Šťavnatá ryba zapečená spolu s hromadou voňavé zeleniny je kvůli zachování šťavnatosti upravená nejprve smažením, poté se spolu se zeleninou podlitou vínem dopéká v troubě a krásně provoní celý byt. číst dál
Tento recept je variantou na pstruha, jak jej měl rád prezident T. G. Masaryk. V potůčku lánské zámecké obory jich bývával bezpočet, a tak mu paní Anna Černá, kuchařka a hospodyně na zámku v Lánech, připravovala různé rybí variace. Pan prezident byl vyznavačem jednoduché a zdravé kuchyně a zde je typ na jeden recept, chuti velmi zajímavé a jemné. číst dál