GRAVAD LAX – MARINOVANÝ LOSOS

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 227× | komentáře: 0
recept421.jpgŠvédsko je kolébkou tohoto „za studena vařeného“ marinovaného lososa. Přestože Česko nevlastní břehy omývané mořskými vlnami, dopřejme si jednou za čas tuto pochoutku, kupme čerstvého lososa, trpělivě rybku obracejme po čtyři dny. Čekání se vyplatí. Skvělý typ pohoštění na oslavu a pro předem plánovanou návštěvu. Všechny oslníme. Tenké plátky lososa se podávají s chutnými omáčkami a míchanými vajíčky. číst dál

LOSOSOVÁ POMAZÁNKA

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 501× | komentáře: 0
svedska-pomazanka-26705.jpgRyby by se ve standardním jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, rybí polévky, nebo pečeného kusu masa. Dvojnásob to platí o těhotných ženách (taktéž kojících maminkách a dospívajících dětech), kterým stoupá potřeba jodu. Jód udržuje ve správné funkci štítnou žlázu a je důležité ho konzumovat v přirozené podobě, poněvadž právě tak je nejlépe přisvojitelný. Najdeme ho především v mořských rybách, řasách a mořské soli. číst dál

CELEROVÝ SALÁT S UZENÝM LOSOSEM

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 351× | komentáře: 0
recept471.jpgO celeru je známo, že účinkuje jako životabudič a je velká škoda, že patří mezi opomíjenou zeleninu. O řapíkatém celeru platí to samé. Přitom oba, obzvlášť v syrové podobě, jsou výtečné a patří mezi štědré dárce vitaminů, minerálů a stopových prvků. Majonéza skvěle zjemní jejich výrazné aroma i chuť a s uzených lososem se velmi dobře snoubí. číst dál

SALÁT ZE SLEĎŮ

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 600× | komentáře: 0
recept475.jpgMarinovaní sledi jsou syrové ryby, jejichž nutriční hodnota je nejen pro dospívající mládež velmi významná. Obsahují velké množství minerálních látek – jod, fosfor, hořčík, selen, vitaminy A, D E, některé ze skupiny B, bílkoviny tolik důležité pro stavbu kostní a svalové tkáně, dále pak nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Náš salát je doplněn o další důležité složky, jako je olivový olej, cibulka a syrová petržel. Navíc náramně chutná. číst dál

RYBA V SOLI S GRILOVANOU CUKETOU V ČESNEKU

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 191× | komentáře: 0
recept493.jpgJednoduchý a přitom vynikající recept. číst dál

BELGICKÉ MUŠLE

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 306× | komentáře: 0
belgicke-musle01.jpgLudo je charismatický, stále dobře naladěný architekt, milovník dobrého jídla i šéfkuchař ve své restauraci Auberge de Provence v Tuchoměřicích. Jeho receptura na vynikající a lahodné mušle, pochází z jeho rodné země – Belgie. číst dál

SMAŽENÁ RÝŽE S KREVETAMI

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 190× | komentáře: 0
recept528.jpgDalší báječné jídlo – jednoduché a chuťově naprosto vyvážené. číst dál

OKOUN NA GRILU

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 349× | komentáře: 0
okoun01.jpgOkoun patří k nejchutnějším rybám, má velmi jemné a lahodné maso, je dobré ho připravit co nejjednodušším způsobem. Chuť zeleniny, která je lehce podržená zázvorovou texturou, se s tímto masem skvěle snoubí. Chybí už jen sklenka jiskrného vína. číst dál

KAPŘÍ HRANOLKY

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 197× | komentáře: 0
recept637.jpgKapří hranolky jsou velmi populární, jedí je rády i děti. Vězte, že se po nich jen zapráší. číst dál

CANDÁT S CIBULOVÝM RAGÚ

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 285× | komentáře: 0
recept639.jpgCandát je jedna z nejdelikátnějších sladkovodních ryb. Abychom si vychutnali jemné bílé maso, nebudeme candáta kořenit, pouze ho opečeme na kvalitním oleji a na závěr trochu osolíme. Nasládlé cibulové ragú rybu pak už jen důstojně doplní. číst dál

ZATOČENÉ FILETY KAPRA SE ZELENINOU

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 190× | komentáře: 0
recept642.jpgKrásný pokrm, který výborně chutná. Sojová omáčka v kombinaci s kaprem je v našich krajích neobvyklá, nicméně jakmile tento pokrm ochutnáte, rychle si zvyknete… číst dál

RYBÍ KARBANÁTKY SE SALÁTEM Z ČERVENÉ ŘEPY

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 180× | komentáře: 0
recept643.jpgKarbanátky dostatečně ochuťme, aby exotika římského kmínu dobře vynikla. Důstojně pak rybí maso doplní osvěžující salát z červené řepy. číst dál

JEMNĚ ZAUZENÝ PSTRUH NADÍVANÝ JABLKY A ROZINKAMI

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 171× | komentáře: 0
recept644.jpgČerstvý koriandr ve spojení s citronem, navinulými jablky, sladkými rozinkami a pečenou rybou vám zavoní exotikou asijských dálek. Díky jemnému sladkokyselému podtextu je to recept šitý pro dámy, ale přesvědčili jsme se, že chutná i pánům. Na grilování doporučujeme použít gril s odnímatelným roštem, pod který vkládáme misku s hoblinami. číst dál

MOŘSKÝ VLK ZAPEČENÝ SE ZELENINOU

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 198× | komentáře: 0
recept658.jpgSkutečnou lahůdkou je ryba, v našem případě mořský vlk (klidně ho můžete zaměnit za filety pstruha) a díky máku vynikající brambory. Člověk by netušil, jak je brambůrek obalený pár zrnky máku, chutný. Tuto kombinaci určitě vyzkoušejte. číst dál

ZAPEČENÉ BRAMBORY SE PSTRUHEM A HOUBAMI

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 181× | komentáře: 0
recept665.jpgPrvní pokusy o odchov duhových pstruhů dovezených ze Severní Ameriky, která je jejich původní domovinou, spadají do dob první republiky. Dnes se může Česká republika pochlubit úspěšným rozvojem pstruhařství jako samostatného odvětví, šlechtitelskými programy a certifikovaným chovem. Na pultech jsou k dostání čerstvé ryby, vakuově balené, mražené i uzené. číst dál