4–6 porcí
Výborný, přitom jednoduchý starý český recept, který lze připravit jak z čerstvých, tak sušených či zmražených hub. V jižních Čechách se tradičně připravuje jako součást vánočního menu.
Houby kdysi především v chudších rodinách nahrazovaly maso. Chceme vám tento pokrm připomenout, je snadný, rychlý, chutný a zdravý. Zařaďte ho do svého jídelníčku.
400 g velkých krup č. 10
100 g sádla
2 velké cibule
70 g sušených hub (700 g čerstvých hub)
4–6 stroužků česneku
dlaň majoránky
kmín
sůl
pepř
1. kroupy omyjeme a přes noc namočíme, stejně tak sušené houby
2. kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka cca 20 minut, scedíme a necháme okapat
4. houby scedíme a vymačkáme
5. na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme; přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř, dochutíme solí a majoránkou
6. vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapečeme cca 20 minut.