4–6 porcí
Žampionový paprikáš má své domovské místo ve slovenských Topoľčiankách, kam mimo jiné i prezident Masaryk každý rok v létě jezdil. Žampiony tu pěstují ve velkém a místní specialitou je právě tento výtečný pokrm. Protože „Ryby“ mají rády houbové pokrmy, kluci místní recepturu maličko rozšířili podle svého a žampiony kombinovali se sušenými lesními houbami a hlívou ústřičnou.
300 g žampionů
300 g hlívy ústřičné
30 g sušených hub
2 cibule
100 ml smetany
2 lžíce sladké maďarské papriky
lžíce drceného kmínu
sůl
100 g husího nebo vepřového sádla
100 g zakysané smetany
Sušené houby namočíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme ji v kastrolu do zlatohněda, houby nakrájené na hrubší kusy přidáme k cibuli, opět orestujeme, ochutíme drceným kmínem, sladkou mletou paprikou, vložíme namočené houby včetně vody, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme dusit 15–20 minut. Na závěr zjemníme smetanou.
Podle chuti můžeme ještě na talíři porci doplnit lžící zakysané smetany.