Hrachové karbenátky či karbanátky směle nahradí i ty masové. Hodnotná luštěnina zasytí, obsahuje hodně vlákniny a věřte, moc si pochutnáte.
4–6 porcí
500 g hrachu
3 housky
mléko
1 cibule
vejce
majoránka
česnek
mletý pepř
sůl
strouhanka na zahuštění
vejce a strouhanka na obalení
sádlo
Hrách přes noc namočíme, poté vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou, poté uvaříme doměkka a scedíme.
Hrách umeleme na masovém mlýnku nebo prolisuje či rozmixujeme kutrem, smícháme s houskou, kterou jsme předem navlhčili v mléce, nakrájenou a na sádle dozlatova osmaženou cibulkou, vejcem, ochutíme majoránkou, drceným česnekem, pepřem, solí a zahustíme strouhankou v tužší těsto. Z těsta tvarujeme karbanátky, které obalujeme v rozkvedlaném vejci s trochou mléka, pak ve strouhance a opékáme na sádle.
Podávat můžeme s vařeným bramborem s máslem a hlávkovým salátem.