Kdo neochutná, nepozná, jak je Kontrabáš skvělé jídlo. Budete si přidávat tak dlouho, až se bude pekáč blýskat čistotou. Prosté a jednoduché, výborné – ostatně jako všechny valašské recepty.
4−6 porcí
200 ml pohanky lámanky
300 ml horké vody
olej
300 g uzeného masa
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1 kg vařených brambor
majoránka
sůl
tuk na vymazání pekáče
na podávání: kysané zelí, kyselé okurky
Pohanku přelijeme horkou vodou a necháme 15 minut odstát. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájené uzené maso, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Vařené brambory rozmačkáme, přidáme pohanku, osmahnuté maso, cibuli a česnek, ochutíme majoránkou a solí. Vše promícháme a dáme do vymaštěného pekáče a při 200 °C zapečeme do růžova. Kontrabáš skvěle chutná s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.