Zde máme originální italské risotto, se vším všudy, jak má být. Nezbytné je použít správnou rýži! A není rýže jako rýže. Používejte jen tu, která je označena jako vhodná na risotto! Má jiný obsahu škrobu, je schopná absorbovat větší množství tekutiny, po uvaření má být lepkavá, avšak nerozvařená. Doporučujeme rýže odrůdy Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, Roma, Ribe, Baldo. U nás první dvě jmenované jsou určitě k dostání ve větších supermarketech.
4 porce
1 cibule
olivový olej
100 ml bílého vína
250 g rýže arborio (nebo carnaroli nebo jiné na risotto)
asi ¾ l zeleninového vývaru
400 g nakládaných hříbků
100 g grana padano nebo parmigiano reggiano
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a krátce ji zpěníme na oleji, přídáme a osmahneme rýži, zastříkneme bílým vínem, necháme odvařit a postupně přiléváme horký zeleninový vývar, průběžně mícháme, postupně, jak se vývar vyvařuje, doléváme nový (po sběračkách), ke konci přípravy, až je rýže měkká, přidáme scezené houby, prohřejeme a minutu před koncem vmícháme nastrouhaný parmezán, část necháme na posypání.
Na talíři zakápneme olivovým olejem, posypeme parmezánem, můžeme ozdobit bazalkou.