Rodinný moravský recept na stařenčiny fazole nám zaslal věrný divák Martin Prokop. Za což mu velmi děkujeme a zdravíme ho. Musíme potvrdit, že tento snadný pokrm je neuvěřitelně „jedlý“. Každé sousto vás nutí k dalšímu! Chuť fazolí v kombinaci se špekem a uzeninou, vše vydatně ochucené octem, je návyková.
4−6 porcí
1 lžíce vepřového sádla
100 g klobásy nebo špekáčků
30 g špeku
500 g uvařených červených fazolí (je to asi 250 g suchých)
50 ml lihového octa
mletý pepř
sůl
Na sádle opečeme kolečka salámu nebo klobásky, v půli doby smažení přidáme na kostičky nakrájený špek, vše opéčeme do tmavo-červené barvy a v tu chvíli přidáme fazole a důkladně společně prosmažíme, dokud se fazolím nedělají osmažená „líčka“.
Směs osolíme a opepříme. Na samotný závěr nás čeká „octový obřad“, kdy do rozpálené pánve vlijeme štamprli octa a ještě dvě minuty na silném ohni smažíme.
Při servírování fazole na talířích poléváme octovou šťávou z pánve, podáváme s čerstvým chlebem.