Vynalézaví kuchaři si poradí vždy a za všech okolností. Napadlo by vás plnit roládu zelím? Troufalé, nevšední a velmi chutné.
4 porce
1 kg hovězího krku vcelku
mletý pepř
sůl
1 cibule
50 g sádla
¼ l červeného vína
Zelná náplň
100 g špeku
1 cibule
½ malé hlávky červeného zelí
3 lžíce cukru
½ l červeného vína
1 jablko
kmín
sůl
vinný ocet
Švestková omáčka
výpek z masa
250 g švestkových povidel
kousek celé skořice
6 hřebíčků
50 g perníku na strouhání
100 g sušených švestek
mletý pepř
sůl
Příloha
bramborové rösti nebo bramboráčky, bramborové knedlíky nebo šťouchané brambory
Nejprve si připravíme zelnou náplň.
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi vypečeme slaninu, poté přidáme cibuli a opékáme dosklovata, kmín, osmahneme, poté zelí nakrájené na nudličky, opět opečeme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem, osolíme, vložíme jablko nakrájené na kostičky, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Dochutíme vinným octem.
Maso rozřízneme na plát a přes potravinářskou folii dobře naklepeme. Opepříme, osolíme, na ⅔ rozprostřeme dušené zelí. Srolujeme, svážeme motouzem. Vložíme do pekáče spolu se sádlem a nahrubo nakrájenou cibulí. Při 120 °C pečeme 2−3 hodiny, během pečení podléváme vínem.
Maso z pekáče vyjmeme, odstraníme provázek a krájíme plátky.
K výpeku z masa přidáme povidla, hřebíček, skořici, perník na strouhání, provaříme, propasírujeme přes síto, vložíme nakrájené sušené švestky.
Plátek rolády podáváme přelitý švestkovou omáčkou s bramborovými rösti, bramboráčky, bramborovými knedlíky či šťouchanými brambory.