Klasika, která nikdy nezklame – to je roláda plněná vajíčky, pikantním párkem i zeleninou. Autorkou je paní Irena Henzlová, která se tento recept naučila od své maminky. Šťáva, jíž se upečená roláda přelévá, voní po másle, sádle i špeku a skvěle padne i ke kyprým hrníčkovým knedlíkům.
6-8 porcí
1 kg vepřové kýty
plnotučná hořčice
mletý pepř
sůl
4 plátky anglické slaniny
4 natvrdo vařená vajíčka
1 dlouhá nožka pikantního párku či klobásy
proužky celeru, kořenové petržele a mrkve
2 kyselé okurky
40 g špeku
50 g másla
50 g sádla
1 dl vody
Maso rozřízneme, upravíme do plátu a přes potravinářskou folii rozklepeme, potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Na roládu klademe postupně plátky anglické slaniny, vajíčka, kterým jsem zkrojili špičky, pikantní párek nebo klobásku, proužky mrkve, celeru, petržele a kyselé okurky.
Roládu zabalíme a svážeme provázkem. Vložíme ji do pekáče, poklademe proužky špeku, přidáme máslo a sádlo, podlijeme vodou a při 200 °C pečeme asi 1,5 hodiny. Během pečení přeléváme šťávou, podle potřeby podléváme horkou vodou.
Po upečení odstraníme provázek a krájíme plátky, které přeléváme šťávou, podáváme s hrníčkovými knedlíky.
knedlíky
2 rohlíky
2 hrnky polohrubé mouky
1 a ½ hrnku mléka
2 žloutky
ze 2 bílků sníh
sůl
sádlo na vymazání hrnečků
Čtvrtlitrové hrnky důkladně vymažeme sádlem – uvedené množství je na pět hrnků.
V míse smícháme mouku se solí, mlékem a žloutky. Přidáme na kostky nakrájené rohlíky, nakonec sníh. Zlehka promícháme, těsto je poměrně řídké.
Vymaštěné hrnky plníme těstem do ¾. Do vhodného kastrolu nalijeme trochu vody, kterou přivedeme k varu, vkládáme hrnky s těstem, přiklopíme poklicí a vaříme 20 minut.
Hrnky vyjmeme, těsto necháme „vydechnout“, nožem obkroužíme kolem těsta, vyklopíme a nakrájíme na plátky.