Itálie nám posílá recept na rizoto, které připravujeme pouze z kulatozrnné rýže (např. Arborio). Výtečné je spojení navinulé chuti vína, plísňového sýra a sladké hrušky. Rizoto je kašovité, ovšem zrnka rýže nejsou rozvařená. Proto je nutné používat druh rýže na rizota, nikoliv rýži dlouhozrnnou, jasmínovou či jiné druhy předvařené rýže.
4−6 porcí
3 hrušky
šťáva z citronu
2 šalotky
30 g másla
300 g kulatozrnné rýže
asi 800 ml vývaru
sůl
200 ml bílého vína
200 g nivy nebo gorgonzoly
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na dílky, které pokapeme citronovou šťávou. Šalotku nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, na něm zesklovatíme šalotku s rýží a pomalu přiléváme vývar a víno, průběžně mícháme, doléváme podle potřeby tekutinu, až je rýže měkká; vaříme na mírném ohni. Během cca 15 minut by měla rýže tekutinu vstřebat a být na skus, v té chvíli přidáme nastrouhaný či na kostičky nakrájený sýr, necháme rozpustit, osolíme, opepříme a vmícháme hrušky.