Využijme voňavých a uhrančivých plodů jahodníků a konzumujme toto ovoce především v sezóně, kdy máme k dispozici české jahody. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Mnozí si však rádi pochutnají na ovocných knedlíkách plněných právě jahodami. Knedlíčky obalené ve strouhance chutnají skvěle.
4 − 6 porcí
100 g másla
2 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
špetka soli
500 g měkkého tvarohu na pečení (tužší konzistence)
160 g dětské krupičky + asi 100 g na zahuštění
2 bílky
čerstvé jahody do knedlíků
máslo, opražená strouhanka a moučkový cukr na posypání
Nejprve tvaroh zbavíme přebytečné vody – vymačkáme jej přes tenké plátýnko.
Máslo ušleháme se žloutky do pěny, ochutíme cukrem a solí, přidáme měkký tvaroh na pečení a vyšleháme, postupně přidáváme krupičku (160 g). Těsto necháme asi půl hodiny odstát, poté vmícháme pevný sníh z bílků – nejlépe se pracuje ručně. Těsto podle potřeby ještě zahustíme krupičkou. Mělo by mít polotuhou konzistenci, aby se s ním dobře pracovalo a mohli jsme do něj zabalit očištěné jahody.
Připravené knedlíky vhazujeme do vroucí, mírně osolené vody, vaříme 5−7 minut.
Po vyjmutí knedlíky omastíme máslem a obalíme v nasucho opražené strouhance. Podáváme doplněné jahodovým krémem.
Jahodový krém
400 g čerstvých jahod
vanilkový lusk
100 g zakysané smetany
Očištěné jahody nakrájíme a lehce rozmačkáme, přidáme obsah vanilkového lusku a smícháme se zakysanou smetanou.