Legenda mezi jídly v sítích rychlého občerstvení, obyčejného posezení ve všední den i součást noblesnějších pizzeria-ristorante. Znáte někoho, kdo by neměl svoji oblíbenou pizzu? Přinášíme tip, jak si ji připravit jednoduše a v domácích podmínkách.
Těsto na 4 porce
2,5 dl vlažné vody
10 g čerstvého droždí
½ kg hladké mouky
na špičku nože soli
4 lžíce olivového oleje
polohrubá mouka na podsypání
Náplň na 1 porci pizzy
80 g drcených rajčat
80 g mozzarelly
lístky čerstvé bazalky
olivový olej
Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme mouku, sůl, olej a zbytek vody. Vypracujeme hladké těsto, hněteme dostatečně dlouho (15 minut).
Těsto rozdělíme na 4 části, vytvarujeme bochánky, které potřeme olejem, překryjeme folií, aby těsto neoschlo a necháme při pokojové teplotě 1 hodinu kynout.
Troubu rozehřejeme na 250 °C. Rozpálíme si předem i plech, který do trouby vložíme obráceně – „vzhůru nohama“, abychom na něj pak mohli rychle pizzu položit, upéct ji i sejmout. Takto simulujeme rozpálenou pec.
Z těsta vytvarujeme (vytáhneme) placku, při zpracování používáme polohrubou mouku, kterou potřeme drcenými rajčaty, poklademe plátky mozzarelly, zakápneme olejem a pečeme podle výšky těsta a výkonnosti trouby 7−10 minut dozlatova a dokřupava. Ihned ozdobíme lístky bazalky a podáváme.