6−8 porcí
Vydatná, hutná a posilující je francouzská čočková polévka, takže může být, sama o sobě, hlavním pokrmem.
500 g zelené čočky
voda na namočení čočky
2 l zeleninového vývaru
6 lžic oleje
1 řapík celeru
1 větší mrkev
10 cm pórku
1 lžička celého římského kmínu
1 lžička celého fenyklu
4 bobkové listy
1 snítka tymiánu
1 stroužek česneku
mletý pepř
sůl
300 g klobásy
30 g másla
Na podávání
200 g zakysané smetany (nejlépe crème fraîche)
Čočku přes noc namočíme, poté vodu slijeme a čočku ještě propláchneme.
Celer, mrkev a pórek nakrájíme na kostičky a na oleji pozvolna osmahneme, přidáme scezenou čočku, římský kmín, bobkový list, fenykl, smítku tymiánu a celý stroužek česneku, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme mírným varem doměkka.
Po uvaření vyjmeme bobkový list a tymián, dochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Polévku podáváme s opečenou klobáskou a zakysanou smetanou.