8–10 porcí
Vydatná polévka z krupek, na něž se často zapomíná. Pokud si potrpíme na uzeniny, doplnit ji můžeme opečenou klobáskou nebo slaninou. Ovšem nutno podotknout, polévka chutná i samotná, pouze s petrželkou a dobře ochucená muškátovým květem.
300 g ječných krupek
voda na namočení krupek
5 cl oleje
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 l i více vody
¾ l mléka
svazek plocholisté petrželky
muškátový květ
sůl
100 g slaniny
Scezené a okapané kroupy v hrnci nasucho opražíme, přilijeme olej, jakmile je rozehřátý, vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku, zamícháme lžíci mouky, zalijeme studenou vodou a necháme 20−30 minut provařit. Během vaření vlijeme mléko, abychom polévku zjemnili a získali požadovanou konzistenci. Dochutíme sekanou petrželkou, muškátovým květem a solí.
Pokud si někdo potrpí na opečenou slaninu, může s ní polévku v podobě opečených kostiček doplnit.