POLÉVKA STRACCIATELLA

Napsal Administrátoři (») ve čtvrtek 5. 12. 2013 v kategorii Polévky, přečteno: 466×
recept1.jpg

 

4 porce

 

Polévka stracciatella se vařila již v době starověkého Říma. Podávali ji římským vojákům a je tak docela dobře možné, že ji jedl třeba i Julius Caesar.

Pokud jste uvařili víc vývaru než stačíte zkonzumovat, dejte zbytek do mrazáku. Kdykoliv můžete rozmrazit, doplnit zeleninou a zavářkou.
V receptu naleznete i muškátový oříšek, který dodá polévce cizokrajnou chuť. Navíc podporuje trávení a působí proti nadýmání. Zacházet s ním ale musíme s citem, jako s každým kořením. Jeho pravlastí je Indonésie, ostrovy Moluky, Sumatra, Jáva a také Thajsko.

hovězí vývar

400 g hovězího žebra, předního hovězího s nebo bez kosti
1,5 l vody
1 cibule
1 mrkev
¼ celeru nebo 2 nahrubo nakrájené řapíky celeru
1 petržel
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
10 g soli
3 polévkové lžičky oleje

zavářka

3 vejce
180 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
50 g jemné krupice
sůl
černý pepř
muškátový oříšek
snítka bazalky

vložka do polévky

1 ciabatta nebo francouzská bageta
olivový olej na pokapání

1. pokrájené maso, kosti a zeleninu promícháme s olejem a kořením, vložíme do rozpálené trouby na 200 °C a prudce zapečeme dozlatova, cca 20 minut

2. jakmile se směs masa se zeleninou zapeče, vysypeme vše do většího hrnce, zalijeme vodou; přivedeme k varu a zvolna vaříme cca dvě hodiny. Vaříme mírně, necháme pobublávat; pokud se nám vytvoří na povrchu polévky pěna, sebereme ji

3. když je vývar hotový, scedíme jej přes jemné síto do druhého hrnce, 250 ml dáme stranou vychladnout, v těchto 250 ml vychladlého vývaru rozšleháme vejce se strouhaným parmezánem a krupicí

4. vývar opět přivedeme k mírnému varu a vmícháme do něj rozšlehanou směs; necháme projít varem cca 3-4 minuty, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem

5. ciabattu nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a z obou stran v troubě opečeme

6. do polévkového talíře vložíme opečenou ciabattu, přelijeme teplou polévkou a posypeme krájenou bazalkou, pokapeme olivovým olejem.

VIDEO NÁVOD

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a jedna