4−6 porcí
Talíř horké voňavé polévky na štědrovečerní stůl neodmyslitelně patří. Průzračný zlatistý rybí vývar, v němž plave barevná zeleninka, doplníme ještě svátečními knedlíčky z žemle a rybího masa. Knedlíčky se smaží na přepuštěném másle, což se podepíše na lahodné chuti celé polévky. V tomto případě přepuštěné máslo nic nenahradí.
1,2 l čirého rybího vývaru
1 mrkev
½ malého celeru
1 malá cibule
4 lžíce hrášku
přepuštěné máslo
Žemlovo-rybí knedlíčky
1 větší žemle
trochu mléka
4 lžíce rybího masa
1 vejce
lžíce petrželky kudrnky
muškátový oříšek
sůl
přepuštěné máslo na smažení
Na přepuštěném másle postupně osmahneme na tenké nudličky nakrájenou mrkev, celer a cibuli, zalijeme čirým rybím vývarem, přidáme zelený hrášek a necháme jen přejít varem, odstavíme a podáváme s rybími kuličkami.
Starší žemli nakrájíme na kostičky a navlhčíme mlékem. Přidáme od kostí zbavené rybí maso, vejce, nasekanou petrželku, trochu soli, muškátového oříšku, mletého pepře. Na posypaném vále hladkou moukou vyválíme váleček, rozdělíme na stejné kousky, z nichž v dlaních vytvarujeme kuličky a smažíme je na přepuštěném másle.