Co víc se hodí do podzimního sychravého počasí než dobrý silný vývar, který zahřeje a posilní?
1 kg hovězího hrudí
½ kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
4 stroužky česneku
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepře
6 bobkových listů
olej
sůl
Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme nahrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme příkon tepla a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu na povrchu. Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso očistíme z kostí a nakrájíme. Podáváme s celestýnskými nudlemi a na skus vařenou zeleninkou nebo vmícháme vejce či jakoukoliv jinou vložku (noky, nudle, játrová rýže, játrové knedlíčky atd.)
Dnešní vložka do polévky
celestýnské nudle
2 vejce
250 ml mléka
150 g polohrubé mouky
sůl
2 snítky tymiánu
1 stroužek česneku
2 lžičky oleje
máslo na opečení
na skus vařená zelenina podle chuti (kořenová, hrášek, pórek…)
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou v hladké palačinkové těsto, tymiánem, rozetřeným česnekem se solí, přidáme olej a necháme deset minut odstát.
Na vymaštěné pánvi máslem pečeme tenké palačinky, které krájíme na krátké nudle, asi 5 × 0,5 cm.