Ryby by se ve standardním jídelníčku měly objevovat alespoň dvakrát týdně, ať už v podobě pomazánky, zavináčů, rybí polévky, nebo pečeného kusu masa. Dvojnásob to platí o těhotných ženách (taktéž kojících maminkách a dospívajících dětech), kterým stoupá potřeba jodu. Jód udržuje ve správné funkci štítnou žlázu a je důležité ho konzumovat v přirozené podobě, poněvadž právě tak je nejlépe přisvojitelný. Najdeme ho především v mořských rybách, řasách a mořské soli.
2−4 porce
200 g lučiny
100 g uzeného lososa
sůl
lžíce olivového oleje
citronová šťáva
řeřicha
špaldové nebo grahamové tyčinky
Lučinu rozmačkáme v misce s lososem pokrájeným na kostičky a ostatními ingrediencemi.
Pomazánku mažeme na kousky pečiva nebo podáváme zvlášť s celozrnným pečivem.