Další elixír zdraví, který si můžete namazat na chléb, je vynikající pomazánka, která by v jídelníčku neměla chybět alespoň jednou do týdne. Zajímavé informace, z nichž jsem čerpala při tvorbě tohoto receptu, se dočtete v útlé knížce Dr. Johanna Budwig, Lněný olej – účinná pomoc proti arterioskleróze, infarktu a rakovině, Pragma 1994.
Cituji: „Můj olejovo-bílkovinný potravinový plán obsahuje oleje bohaté na elektrony, oleje ze semen a zdravé bílkoviny, které v kombinaci s oleji dokážou aktivovat vitální funkce organizmu.“
Ingredience, které můžete vedle mletého semínka měnit, jsou například nastrouhaný křen, ředkvička, nasekaná pažitka či jiné bylinky a koření podle chuti. Jen připomínám, lněné semínko meleme či drtíme těsně před spotřebou.
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce olivového nebo lněného oleje
2 lžíce mletého lněného semínka
2 špetky kardamomu
1 stroužek česneku
sůl
Tvaroh smícháme s olejem, čerstvě mletým lněným semínkem, kardamomem, utřeným česnekem se solí. Mažeme na chleba, pochutnáváme si a jsme zdraví po celý rok!