Z ovesných vloček připravíme směs, kterou můžeme použít několika způsoby:
1. Nasypat do jogurtu a získat tak dobrou snídani, svačinu či večeři.
2. Připravit kaši zalitím vodou nebo mlékem či rostlinným nápojem, poté krátkým povařením, dosladit podle chuti medem, javorovým sirupem aj. – hodí se k snídani, lehkému obědu či večeři.
3. Smíchat s olejem a medem a umačkat, slisovat, nakrájet, zabalit müsli tyčinky (vždy po ruce kvalitní svačinka). V této variantě záleží na jemnosti umletých semínek popřípadě ořechů, které pouštějí do směsi olej – podle toho upravujeme množství oleje přidávaného.
Sypká směs do jogurtu a na kaše
500 g ovesných vloček
200 g strouhaného kokosu
100 g bílého sezamového semínka
100 g slunečnicového semínka
400 g sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky)
Na müsli tyčinky
150 ml slunečnicového, kokosového nebo sezamového oleje
150 ml medu
Ovesné vločky smícháme s kokosem a opražíme na pánvi nebo vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme/sušíme dorůžova, během pečení promícháme, vločky s kokosem musí pěkně zavonět. Necháme vychladnout.
Směs smícháme se semínky. Polovinu směsi umeleme s poloviční dávkou sušeného ovoce. Zbylé ovoce nadrobno nasekáme a vše smícháme.
V tuto chvíli máme připravenou směs do jogurtů nebo na výrobu kaše.
Müsli tyčinky
Chceme-li vyrobit müsli tyčinky, olej promícháme s medem a zalijeme ovesnou směs. Vše dobře promícháme a prohněteme. Do pekáčku či ploché vyšší mísy vložíme pečicí papír, směs dobře vmáčkneme a vpěchujeme, zakryjeme pečicím papírem a zatížíme.
Hmotu takto ponecháme alespoň 24 hodin. Z hmoty krájíme tyčinky, které balíme do celofánu.