Tento pstruh, ve kterém se snoubí sladko-slané chutě, je famózní. Každý gurmán i gurmet zastříhá ušima nad nedostižnými šafránovými noky.
4 porce
2 pstruzi po 500 g
150 g másla
200 g datlí
citronový pepř
sůl
citron na pokapání
Pstruhy vyfiletujeme podélným řezem od hlavy k páteři. Filátka rozkrojíme a opepříme.
Do pánve vložíme máslo a necháme rozpustit. Vypeckované datle nakrájíme na jemné nudličky, vložíme do másla a krátce restujeme.
Po chvilce přidáme k datlím filátka pstruha a opečeme je pouze kůží dolů. Během pečení rybu přeléváme rozpuštěným máslem. Nakonec osolíme a zakápneme citronem.
Bramborové noky se šafránem a mátou
700 g ve slupce vařených oloupaných brambor
40 g másla
špetka šafránu
snítka máty
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
Máslo přepustíme, vložíme do něj šafrán a odstavíme z ohně.
Mátu nasekáme, brambory nastrouháme na jemném struhadle, vlijeme přepuštěné máslo s šafránem, přidáme vejce, mouku, sůl a zpracujeme v hladké těsto.
Z těsta tvarujeme noky, které vkládáme do vařící osolené vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch.
Na tvarování noků vám nabízíme čtyři způsoby. Jsou uvedeny od toho nejjednoduššího k nejobtížnějšímu:
1. Z vyváleného válečku o průměru 2–3 cm ukrajujeme kousky nožem nebo špachtlí a vhazujeme do vody (to je nejjednodušší způsob).
2. Chceme-li však nóbl noky, musíme ještě každý ukrojený nok vzít do ruky a vyválet do tvaru kuličky, a pak jej pomocí hranaté vařečky, špachtle nebo tupé strany nože (nebo ocílky, jak dělali kluci) promáčknout.
3. Nebo ukrojený a v dlaních vyválený nok jemně zmáčkneme vidličkou.
4. Nebo tvarujeme noky pomocí dvou kávových lžiček. Do každé ruky uchopíme kávovou lžičku, jednou nabereme těsto a přendáme ho přes hranu na druhou lžičku. Celý postup opakujeme několikrát, až se nám vytvoří hladký nok s podélnými ostrými hranami. Před posledním přendáním noku ze lžičky na lžičku prázdnou lžičku namočíme. Nok pak hezky sklouzne.