Silvestrovské chuťovky komponované tak, aby si na své přišli vyznavači jednoduchých specialit i kulinářští kutilové a všichni si pochutnali. Pravda, lososová pěna patří k trochu pracnějším delikatesám. Ale výsledek, jak pro oko, tak pro chuť, stojí za drobet zvýšenou předsilvestrovskou námahu. Oslníte všechny přítomné! Jen upozorňujeme začátečníky kuchaře, aby si nezaměnili želatinu s želé, jak se mnohdy stává. Jen s želatinou docílíte žádané konzistence.
20 porcí
100 g lososa
200 ml smetany na šlehání 33%
20 g práškové želatiny
100 g bílého jogurtu
2 lžíce mléka
1 svazeček pažitky
řeřicha
1 malá sklenička lososového kaviáru
sůl
bílý pepř
panenský olivový olej
Lososa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a zalijeme polovinou smetany. Vložíme do mírně vyhřáté trouby (140 °C) a pečeme asi 15 minut.
Mezitím si vyšleháme zbytek smetany a želatinu necháme v kastrůlku ve studené vodě nabobtnat.
Hotového lososa rozmixujeme na kaši a necháme vychladnout.
Do lososa vmícháme čtvrtinu želatiny, kterou jsme si mírně ohřáli (nesmí se vařit), dále přimícháme vyšlehanou šlehačku a směs rozetřeme do formy vyložené folií. Necháme v ledničce ztuhnout.
Pažitku nakrájíme najemno a smícháme ji s bílým jogurtem, osolíme, opepříme a přimícháme zbylé tři čtvrtiny teplé želatiny. Celou směs nalijeme na lososa ve formě a necháme zatuhnout a vychladnout.
Když je vše vychlazené a tuhé, tak krájíme na kostičky asi 1,5 cm. Nandáme na lžíci, ozdobíme kaviárem, vojtěškou a zakápneme olejem.