Snad proto, že máme moře trochu z ruky, nenazýváme mořské živočichy obyčejnou potravou, nýbrž darem. České ekvivalenty jejich latinských názvů jsou víc než roztomilé: slávky, hřebenatky, zaděnky neboli Venušiny mušle, srdcovky, břitky, dížovky, olihně, ústřice, chobotnice...
4 porce
2 kg živých mušlí – slávek
100 ml olivového oleje
2 šalotky
8 stroužků česneku
svazek petrželky
1 l bílého vína
pepř
sůl
bageta
V hrnci rozpálíme olivový olej, vhodíme šalotku nakrájenou na větší kusy, česnek na plátky, zarestujeme, zalijeme vínem, vhodíme slávky, petrželku, osolíme, opepříme, zlehka promícháme a přiklopené vaříme 5–6 minut. Slávky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme.
Podáváme s bagetou.