O celeru je známo, že účinkuje jako životabudič a je velká škoda, že patří mezi opomíjenou zeleninu. O řapíkatém celeru platí to samé. Přitom oba, obzvlášť v syrové podobě, jsou výtečné a patří mezi štědré dárce vitaminů, minerálů a stopových prvků. Majonéza skvěle zjemní jejich výrazné aroma i chuť a s uzených lososem se velmi dobře snoubí.
4−6 porcí
1/2 menšího celeru
2 řapíky řapíkatého celeru
1 citron
2 lžíce olivového oleje
dresink
6 lžic majonézy
1 lžíce kremžské hořčice
1 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
sůl
pažitka
200−300 g uzeného lososa
Oba celery oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky, zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem, necháme proležet.
Mezitím si připravíme dresink vymícháním majonézy, hořčic, smetany, oleje, soli a jemně sekané pažitky. Na talíř servírujeme porci lososa, kopeček salátu a přelijeme dresinkem.