Zdravý salát, který přijde k chuti hlavně v létě, ale nejenom.
4 porce
100 g zelených fazolových lusků
250 g římského salátu
100 g salátové okurky
100 g rajčat
150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
2 natvrdo vařená vejce
200 g čerstvého tuňáka
10 g ančoviček
80 g černých oliv
olivový olej
sůl
Fazolky spaříme, ihned vložíme do studené vody a scedíme.
Nakrájíme zeleninu – salát na nudličky, okurku zbavenou semínek na tenké plátky, rajčata taktéž, brambory na plátky, vejce na čtvrtky.
Tuňáka opečeme na olivovém oleji dorůžova, necháme vystydnout a krájíme na plátky.
V míse smícháme zeleninu a promícháme s dresinkem (viz níže), upravíme na talíř, ozdobíme vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.
Dresink
2 žloutky
střik vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička krystalového cukru
mletý pepř
sůl
1 dl olivového oleje
1 stroužek česneku
4 ančovičky
Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšleháme v míse a postupně přiléváme olivový olej, až se nám vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmícháme drcený česnek a nasekané ančovičky.