Marinovaní sledi jsou syrové ryby, jejichž nutriční hodnota je nejen pro dospívající mládež velmi významná. Obsahují velké množství minerálních látek – jod, fosfor, hořčík, selen, vitaminy A, D E, některé ze skupiny B, bílkoviny tolik důležité pro stavbu kostní a svalové tkáně, dále pak nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Náš salát je doplněn o další důležité složky, jako je olivový olej, cibulka a syrová petržel. Navíc náramně chutná.
2−4 porce
250 g (asi 2 větší filety) marinovaných křišťálových sleďů
dresink
4 lžíce zakysané smetany
2 lžíce olivového oleje
1 lžička dijonské hořčice
1 jarní cibulka
1 kořenová petržel
špetka cukru
pažitka
celozrnné pečivo
Sledě nakrájíme na proužky nebo kostky a smícháme s ostatními ingrediencemi uvedenými u dresinku.
Podáváme s celozrnným pečivem.