4 porce
Vskutku originální, jarní, zdravý a především delikátní předkrm. Jemně aromatickou chuť kozího sýra s křupavou klíčící luštěninou osvěží pikantní pomerančový karamel. Vůbec nic nezkazíte, když si k této lahůdce opečete bílý toust a lehce jej pokapete olivovým olejem.
160 g kozího sýra
1 snítka tymiánu
20 g sekaných vlašských ořechů
40 g naklíčeného munga nebo čočky nebo soji
řeřicha
drcený černý pepř
karamel
80 g cukru
500 ml džusu z červených pomerančů
1 červený pomeranč
Kozí sýr natrháme a smícháme se sekaným tymiánem, ořechy a naklíčenou luštěninou.
Z pomeranče vykrájíme segementy (kůru okrájíme a pak nožem vykrajujeme jednotlivé dílky; zbytek nevyhazujeme). V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme jej džusem, vymačkáme do něj šťávu z vykrájeného pomeranče, za stálého míchání přivedeme k varu a svaříme na sirupovou konzistenci. Do karamelu vložíme vykrájené segementy pomeranče, odstavíme a necháme vychladit.
Porci sýra podáváme přelitou pomerančovým karamelem, posypanou řeřichou, podle chuti můžeme okořenit čerstvě drceným pepřem.