4 porce
Podzimní úrodu hrušek můžeme zúročit i tímto luxusním způsobem. Hrušky marinujeme v lahodném portském vínu, které po použití nevyléváme, nýbrž použijeme například na marinování nebo podlévání masa.
hrušky se sýrem
2 větší hrušky
0,5 l červeného portského vína
100 g cukru
320 g kozího sýru s plísní
200 g salátu polníčku
dresink
100 ml olivového oleje
50 ml balsamikového octa
3-4 lžíce medu
sůl
mletý bílý pepř
Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadérka. Hrušky krátce povaříme v portském vínu, odstavíme a necháme marinovat, nejlépe přes noc.
Z cukru připravíme karamel – v kastrolku cukr za stálého míchání rozpustíme, a jakmile začne hnědnout, rozetřeme ho na pečicí papír a necháme vychladnout. Poté ho rozlámeme a paličkou nebo v kutru nahrubo nasekáme.
Dresink připravíme smícháním oleje, octa, medu, soli a pepře.
Kozí sýr nakrájíme našikmo na špalíčky, posypeme karamelovou drtí a dáme do trouby (program gril) zapéct.
Na talíř servírujeme porci zapečeného sýra se salátem polníčkem, zakápnutým balsamikovým octem.