4 osoby
Vážení, tento pokrm je další vychytávkou našich kluků. Je to takové české (vyjma uherského salámu, ale můžete použít i kostelecký uherák nebo křemešník), pikantní a zároveň delikátní jídlo, které nasytí. Na lepenici už mnozí jistě zapomněli. Přitom je to tak jednoduchá a výtečná záležitost, za kterou musíme poděkovat našim předkům, kteří si, ač nemajetní, museli poradit a vykouzlili tak z prostých zdrojů výsostnou lahůdku.
tvarůžky
8 koleček olomouckých tvarůžků
8 plátků uherského salámu
1 vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka, strouhanka, olej na smažení
lepenice
500 g brambor
3 lžíce mléka
500 g kysaného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
hrst kadeřavé petrželky
kmín
pepř
sůl
1. Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova.
2. Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a zamícháme s vroucím mlékem.
3. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou petrželkou, pepřem, popřípadě solí.