1 porce
Rychlá varianta teplé večeře ze šopské oblasti v okolí Sofie. Vezměme si opět příklad od bulharských přátel, zakupme jednoporcové zapékací misky. Sýr po šopsky je totiž geniální ve své jednoduchosti – do ingrediencí můžete propašovat, co vám lednička nabídne. Kořenící směs čubrica je k mání ve specializovaných prodejnách s kořením a dodá pokrmu ten pravý balkánský šmak.
100 g bílého sýru balkánského typu
20 g másla
1 rajské
1 chilli paprička
1 vejce
čerstvě mletý pepř
kořenící směs čubrica
Stěny keramické jednoporcové zapékací misky vytřeme máslem a vložíme sýr, na něj rajské nakrájené na plátky, poklademe máslem a zapečeme v troubě 5–6 minut na 200 °C.
Do misky vložíme celou chilli papričku, vejce, opepříme, ochutíme kořením čubrica (pokud nemáte, stačí sušená saturejka či jiná bylinka), navrch opět kousek másla a zapečeme, až má vajíčko zlatou barvu.