4 porce
Houby jsou vlastně anomálním úkazem přírody. Dříve byly řazeny k rostlinám, nyní představují samostatnou říši jsou totiž hybridem mezi rostlinnou a živočišnou stravou. Jejich bílkoviny jsou svým složením aminokyselin blízké masu. Jsou málo kalorické, obsahují vitamíny, minerální látky i stopové prvky, mají nízký obsah sacharidů.
Tatarák z hub v kombinaci s bylinkovými palačinkami a listovým salátem je neobvyklou, avšak pestrou kombinací velmi jemných chutí. Tatarákem můžete palačinky naplnit či je servírovat zvlášť. V naší zemi se v kombinaci s houbami často používá kmín. Kluci do tataráku použili kmín římský, neboli kumin, který se chutí a vůní od obyčejného lučního kmínu zcela liší používá se ve všech světadílech, nejčastěji v arabských zemích a Indii (v jednom kořenářství jsme ho objevili i pod názvem indický kmín). Podporuje chuť k jídlu i k trávení, takže se k hůře stravitelným houbám (díky vysokému obsahu vlákniny) velmi hodí.
tartare
600 g různých druhů čerstvých hub
2 jarní cibule
50 g másla
špetku římského kmínu
sůl
bílý, čerstvě mletý pepř
100 g zakysaného jemného krému nebo tučný bílý jogurt
bylinkové palačinky
2 vejce
250 ml mléka
200 g hladké mouky
2 polévkové lžíce sekaných bylinek (bazalky, petrželové natě, oregána)
2 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
pepř
olivový olej na pečení
salát
200 g směsi listových salátů
1 citrón
50 ml olivového oleje extra panenského
sůl
pepř
50 g parmezánu
1. očištěné, omyté houby a cibuli nakrájíme nadrobno, opečeme na másle dozlatova, ochutíme solí, pepřem a římským kmínem, krátce podusíme a necháme vychladit
2. před podáváním smícháme vychlazený houbový tatarák se zakysaným krémem
3. mouku, vejce, mléko, olivový olej, sůl, pepř a jemně sekané bylinky dobře společně promícháme až nám vznikne jednolité těstíčko, z něhož pečeme na olivovém oleji v pánvi palačinky
4. směs salátu dobře omyjeme a natrháme na kousky
5. z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy připravíme dresink a lehce promícháme se salátem
6. salát, palačinky, houbový tatarák upravíme na talíř a posypeme hoblinami parmezánu.