Luštěniny a obiloviny

POHANKA S ROZINKAMI

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 1343× | komentáře: 0
recept446.jpgAť už si tento pokrm zvolíme jako snídani, přesnídávku nebo večeři, dodá vždy našemu tělu neuvěřitelné množství kvalitních látek. číst dál

KONTRABÁŠ

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 1410× | komentáře: 0
recept507.jpgKdo neochutná, nepozná, jak je Kontrabáš skvělé jídlo. Budete si přidávat tak dlouho, až se bude pekáč blýskat čistotou. Prosté a jednoduché, výborné – ostatně jako všechny valašské recepty. číst dál

ZAPÉKANÁ POHANKA SE ZELENINOU

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 808× | komentáře: 2, poslední: 28. 9. 2023
577177.jpgNa Šmajstrlově mlýně ve Frenštátu pod Radhoštěm zavoněla zapečená pohanka se zeleninou – moderní a rychlý pokrm z této staré a zdraví prospěšné plodiny. číst dál

KOKOSOVÉ RIZOTO S OŘECHY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 410× | komentáře: 0
full-food-coconut-meat-and-shell.jpgSprávné italské rizoto se připravuje z kulatozrnné rýže, která má specifické vlastnosti – je lepivá, musí se připravovat těsně před konzumací a to za průběžného míchání a dolévání tekutiny. S ořechy je vynikající nejen jako dezert, ale i jako vydatná snídaně, která vám zaručeně otevře úspěšný den. číst dál

ČOČKA NAKYSELO S BYLINKOVÝM SÁZENÝM VEJCEM

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 371× | komentáře: 0
recept610.jpgProstý bezmasý, přitom velmi dobrý a hodnotný pokrm, na který se pozapomíná. Je připravená se zeleninou, zahuštěnou nastrouhanou bramborou, hodí se tedy i pro bezlepkovou dietu. Dopřejme si navinulou čočku s voňavým vajíčkem v jarních bylinkách. číst dál

RÝŽE NA KARI S CIZRNOU, POLNÍČKEM A KLÍČKY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 357× | komentáře: 0
recept620.jpgAni trochu exotiky neuškodí. Naopak, toto jídlo je skvěle vyvážené – rýže, luštěnina, zelenina a klíčky plné startovacích enzymů! Dodá vám energii i vitaminy a navíc skvěle chutná. číst dál

KAŠE Z JÁHLOVÝCH VLOČEK

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 450× | komentáře: 0
recept645.jpgPokud otevřete nový den sobě i své rodině dobrou, vydatnou a dobře stravitelnou snídaní, nemůžete pro své zdraví, školní a pracovní úspěchy udělat nic lepšího! číst dál

HRACHOVÉ KARBENÁTKY

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 402× | komentáře: 0
v-recept781.jpgHrachové karbenátky či karbanátky směle nahradí i ty masové. Hodnotná luštěnina zasytí, obsahuje hodně vlákniny a věřte, moc si pochutnáte. číst dál

RISOTTO AI FUNGHI PORCINI

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 398× | komentáře: 0
v-recept985.jpgZde máme originální italské risotto, se vším všudy, jak má být. Nezbytné je použít správnou rýži! A není rýže jako rýže. Používejte jen tu, která je označena jako vhodná na risotto! Má jiný obsahu škrobu, je schopná absorbovat větší množství tekutiny, po uvaření má být lepkavá, avšak nerozvařená. Doporučujeme rýže odrůdy Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, Roma, Ribe, Baldo. U nás první dvě jmenované jsou určitě k dostání ve větších supermarketech. číst dál

STAŘENČINY FAZOLE

Administrátoři (») | 26. 12. 2013 | přečteno: 407× | komentáře: 0
v-recept1020.jpgRodinný moravský recept na stařenčiny fazole nám zaslal věrný divák Martin Prokop. Za což mu velmi děkujeme a zdravíme ho. Musíme potvrdit, že tento snadný pokrm je neuvěřitelně „jedlý“. Každé sousto vás nutí k dalšímu! Chuť fazolí v kombinaci se špekem a uzeninou, vše vydatně ochucené octem, je návyková. číst dál

OVESNÁ KAŠE S JABLKY

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 406× | komentáře: 0
v-recept1078.jpgLahodnou kaši můžete vařit každé ráno celé rodině. Můžete volit mezi pšeničnou, rýžovou, jáhlovou, vločkovou… Vždy je chutné doplnit kaše čerstvým i sušeným ovocem. Sušené ovoce doporučujeme předem namočit, stejně jako ovesné vločky. číst dál

VEGETARIÁNSKÝ WRAP

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 356× | komentáře: 0
v-recept1164.jpgNahraďme si maso kombinací luštěnin a obilovin. Našemu tělu tak dodáme kompletní látku aminokyselin – stavebních kamenů bílkovin, navíc potřebnou dávku vlákniny a ještě si skvěle pochutnáme. Vždy, i v zimních měsících, je třeba myslet na zeleninu, alespoň plátek listového salátu, a skvělá je zelenina kvašená. Tu jsme si v jednom z minulých dílů připravovali – zde je odkaz. číst dál

DAL / DHAL – LUŠTĚNINOVÁ KAŠE

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 330× | komentáře: 0
v-recept1205.jpgDal má konzistenci kaše, někdy hustší polévky. Vedle vařené luštěniny je podstatnou složkou vydatně kořeněný zeleninový základ. číst dál

KAŠMÍRSKÁ RÝŽE

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 435× | komentáře: 0
v-recept1209.jpgNeodmyslitelnou přílohou nepálských a indických jídel je rýže basmati. Existujeme mnoho úprav, my jsme zvolili rýži na kašmírský způsob, která se podává se sušeným ovocem, oříšky a např. čerstvým jablíčkem. číst dál

PLACKY ZE SLZOVKY S PÓRKEM A BYLINKAMI

Administrátoři (») | 25. 12. 2013 | přečteno: 378× | komentáře: 0
v-recept1248.jpgDosud jsme ještě nehovořili o slzovce, vzácné to potravině! Dnes vše napravíme. Slzovka je velmi stará obilovina bohatá na tělu prospěšné látky, navíc má pro organismus velmi silné čistící schopnosti. Je bezlepková. Můžeme ji přidávat jako vložku do polévek, používat ji jako přísadu do zeleninových jídel, pít vývary nebo připravovat na mnoho dalších způsobů. Zacházet s ní bychom měli velmi šetrně. Představujeme recept na placky, které jsou výtečné i studené. číst dál