POHANKA S ROZINKAMI

Napsal Administrátoři (») ve čtvrtek 26. 12. 2013 v kategorii Luštěniny a obiloviny, přečteno: 1343×
recept446.jpg

Ať už si tento pokrm zvolíme jako snídani, přesnídávku nebo večeři, dodá vždy našemu tělu neuvěřitelné množství kvalitních látek.


Rozhodli jsme se totiž, že pozvedneme význam pohanky, této opomíjené suroviny v kuchyni. Pohanka, ačkoli patří do čeledi rdesnovitých, má v kuchyni široké využití jako obilovina. Je štědrým dárcem minerálních látek, stopových prvků, vitamínů.

Konkrétně to jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vitaminy skupiny B, bohatá je především na rutin (snižuje křehkost cévních kapilár a naopak zvyšuje pružnost cévních stěn, posiluje imunitní systém), dále pak aminokyseliny. Vše v ideálním poměru, tedy si tyto látky naše tělo dobře přisvojí. 100 g pohanky pokryjete 33% denní dávky hořčíku. Jemně oříšková chuť pohanky se pěkně snoubí s ostatními ingrediencemi. Neváhejte, ochutnejte a poslužte svému zdraví. Pohanka neobsahuje lepek, takže je tento recept vhodný i pro bezlepkovou dietu.

2 porce

200 ml pohankových krup
300 ml kokosového mléka (nebo 300 ml polotučného mléka a lžíci strouhaného kokosu)
2 lžíce třtinového cukru
lžička olivového oleje
2 lžíce rozinek
hruška nebo jablko

Propláchnuté pohankové kroupy vhodíme do vroucího mléka, osladíme, zakápneme olivovým olejem, vhodíme rozinky a provaříme asi 3 minuty, přiklopíme a necháme 15 minut odstát. Pohanka i rozinky do sebe ještě absorbují tekutinu a změknou.

Ovoce nakrájíme na plátky a podáváme k pohance.

Pohanku lze podávat jak studenou, tak teplou.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a šest