Na Šmajstrlově mlýně ve Frenštátu pod Radhoštěm zavoněla zapečená pohanka se zeleninou – moderní a rychlý pokrm z této staré a zdraví prospěšné plodiny.
4−6 porcí
400 ml pohanky lámanky
600 ml horké vody
4 stroužky česneku
dlaň sekané petrželky kudrnky
1 cibule
1 mrkev
1½ papriky (mix zelená, žlutá, červená)
½ bílé ředkve
chilli paprička
4 malá rajčátka
sůl
pepř
4 vejce
150 g nivy
Lámanku z pohanky zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut odstát.
Poté ji ochutíme drceným česnekem, sekanou petrželkou, solí a pepřem.
Zeleninu pokrájíme na libovolné tvary a zprudka a krátce ji osmahneme na oleji, až na závěr ji osolíme a opepříme. Zeleninu přimícháme k pohance, vložíme do vymazaného pekáče, zalijeme rozkvedlanými vejce a posypeme strouhanou nivou. Při 200 °C zapečeme dozlatova.